Een honderdjarige nalatenschap. The Little Theater
Het Little Theater Dit historische theater dat oorspronkelijk gebouwd werd als filmzaal voor de studio, is volledig gerestaureerd en heeft haar 20e-eeuwse grandeur weer terug.

Scientology Media Productions

Een honderdjarige nalatenschap

De Scientology Network filmstudio in het historische hart van Hollywood laat een creatieve traditie opbloeien.

In 1912, kwam Siegmund Lubin, een filmproducent uit Philadelphia, naar Los Angeles en bouwde daar een filmstudio. De filmindustrie stond nog steeds in de technologische kinderschoenen. Het zou nog 15 jaar duren voordat filmpubliek een acteur in een film zou horen spreken.

The Hazards of Helen, 1915
gcui_freedommag:gcui_freedommag:201803-scientology-network-a-century-long-legacy-img2-alt
The Hazards of Helen, 1915

Op het terrein specialiseerde Lubin zich in het maken van educatieve films. Maar het jaar daarop, toen het werd gekocht door een nieuw productiebedrijf, dat korte komische films en westerns produceerde, begon haar lange ambtsperiode in de entertainment industrie.

gcui_freedommag:201803-scientology-network-a-century-long-legacy-lubin-films
gcui_freedommag:201803-scientology-network-a-century-long-legacy-lubin-films
gcui_freedommag:201803-scientology-network-a-century-long-legacy-lubin-films
Siegmund Lubin

In 1920, zag acteur Charles Ray het potentieel van dit perfect gelegen eigendom in het midden van Hollywood en kocht het. Ray verfraaide het terrein. Hij bouwde de rode bakstenen gebouwen die ze nu haar historische charme geven. Maar de meest indrukwekkende prestatie van Ray was het bouwen van een studio soundstage zoals nog niet eerder was gedaan. Moving Picture News noemde het: “het laatste woord over de bouw van filmstudio’s”. Glas liep van het plafond naar beneden, het was state-of-the-art. Er kon overdag en ’s nachts in worden gefilmd.

Charles Ray Productions
Charles Ray Films
Charles Ray Productions, 1923

Ray’s grote gok was het peperdure (op dat moment) $800.000 budget voor de film de Courtship of Myles Standish. Toen de film een flop werd, ging Ray failliet. De verkoop van de filmstudio trok Ralph M. Like aan, een ingenieur die een systeem had ontwikkeld voor het opnemen van geluid op film. De filmstudio, die nu Sunset Studio werd genoemd, was terug in business met een nieuwe studio. Ze produceerde gedurende de hele jaren dertig Westerns. De iconische regisseur John Ford filmde in 1937 de epische film Hurricane, op het terrein. Ook in 1937 werd een jonge schrijver, L. Ron Hubbard genoemd, ingehuurd om hier een van zijn boeken aan te passen voor film. Dat werd The Secret of Treasure Island met 15 afleveringen.

Aan het eind van de jaren dertig begonnen Monogram Pictures en Allied Artists de Sunset Studio te huren. Tussen 1942 en 1965 was het een van de plekken met de meeste filmsterren in heel Hollywood. Anthony Quinn begon op dit terrein zijn carrière als acteur in Black Gold. Kindster Roddy McDowell deed hier zijn werk voor Kidnapped. Gary Cooper sierde de filmstudio’s in twee films, Friendly Persuasion en Love in an Afternoon, de laatste met Audrey Hepburn.

Joel McCrea fleurde het drukke terrein op in de Oklahoman. En een paar jaar later kon je er Vincent Price zien, terwijl hij speelde in House on Haunted Hill, en Rod Steiger die Al Capone speelde. In 1961 werkten Charlton Heston en Sophia Loren er samen in de spectaculaire film El Cid. En in 1965 stond Elvis Presley er op de set voor zijn film Tickle Me.

Rod Steiger in Al Capone
Rod Steiger in Al Capone, 1959

In deze tijd produceerde de Sunset Studio zulke klassieke films als Invasion of the Body Snatchers en Riot in Cell Block 11.

De Body Snatchers
Elvis Presley Tickle Me

In 1966 dwongen financiële problemen Allied Artists om de productieactiviteiten te staken en drie jaar later kocht ColorVision het terrein en huurde het uit aan onafhankelijke filmproducties. Maar toen ColorVision failliet ging in 1969, belandde het nu-historische terrein weer opnieuw op de veiling. De nieuwe koper was het plaatselijke openbare tv-station KCET, die van de een op de andere dag eigenaar werd van het grootste perceel voor televisieproducties.

Carl Sagans Cosmos
Carl Sagans Cosmos, 1980

In 1975, bouwde KCET een nieuw stenen hoofdgebouw op het terrein. Ze produceerden zulke gedenkwaardige programma’s als Cosmos van Carl Sagan en het bloemlezingprogramma met buitenlandse classics, Film Odyssee, gepresenteerd door de pionierende filmcriticus Charles Champlin.

Het rijk van KCET eindigde op 25 april 2011, toen haar leidinggevenden bevestigden dat het terrein van de filmstudio door de Scientology Kerk was aangekocht.

Na een nauwkeurige restauratie en een technologische investering, werd het historische terrein op 28 mei 2016 geopend, als Scientology Media Productions (SMP). Het beroemde terrein uit de gouden tijd van Hollywood, is nu het thuis van 21e eeuwse ultramoderne technologie en is wederom vol met activiteiten die klaarstaan om de boodschap van ’s werelds jongste grote religie op een wereldwijde schaal uit te dragen.