19 MAART 2017 / SAN FERNANDO VALLEY, CALIFORNIË

Vallei van dromen

Nieuwe Scientology Kerk van Valley bouwt op de visie van het omvormen van Amerika’s typische buitenwijk naar het spirituele centrum van door de Kerk ondersteunde humanitaire en sociale verbeteringsprogramma’s.

V voor Valley en victorie
V STAAT VOOR VALLEY EN VICTORIE Vergezeld door scientologen die de voorhoede vormden van de inspanningen om deze nieuwe Valley Kerk tot leven te brengen, wijdt de heer David Miscavige officieel de adembenemende Scientology Kerk van deze regio in.

Terwijl er in maart zo’n 5000 scientologen, vrienden en gasten bijeenkwamen voor de opening van de Scientology Kerk Valley – een uitgestrekt nieuw thuis in Noord-Hollywood voor parochianen van Scientology en voor de gemeenschap – waren er momenten om na te denken over wat deze grote hoeveelheid scientologen bijeenbracht.

“Vandaag wijden we een Scientology Kerk in voor deze Vallei van Dromen”, vertelde de heer David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, de aanwezige menigte. “Zo divers als de San Fernando Valley is, zo is het ook met onze hulp. En dus verwelkomen we iedereen uit al haar vele culturen, etnische groeperingen en van alle sociale standen. In dat opzicht reflecteert deze Kerk het Credo van Scientology: ‘Dat alle mensen, van welk ras, welke huidskleur of welk geloof dan ook, met gelijke rechten werden geschapen. ... En dat de zielen van mensen ook de rechten hebben van mensen.’”

Een plek voor iedereen
EEN PLEK VOOR IEDEREEN Duizenden lopen door de pas geopende Kerk, om een eerste blik te werpen op de faciliteiten voor scientologen, families en de gemeenschap in het algemeen.

De San Fernando Valley waar hij over sprak is een plat bekken dat zich 32 kilometer lang uitstrekt en zo’n 20 kilometer breed is en groot genoeg is om de steden San Francisco, Washington en Boston samen te herbergen. “The Valley”, zoals het gebied algemeen bekend staat, is ook de typische Amerikaanse buitenwijk, een uitgestrekt, zonovergoten massa asfalt en modernistische architectuur. Er is voldoende groen zodat herten, lynxen en coyotes er kunnen leven en er wonen 1,8 miljoen mensen met een zeer diverse demografische achtergrond. De nieuwe Scientology Kerk Valley dient alle hoeken van die vallei, al haar 44 steden en wijken, van Burbank en Glendale tot Hidden Hills, Calabasas, San Fernando en Universal City.

De diversiteit van de vallei zelf maakt dat deze nieuwe Kerk een ideaal punt is van waaruit outreach-activiteiten kunnen plaatsvinden van haar seculiere sociale verbeteringsprogramma’s en de campagnes op het gebied van drugsvoorlichting, mensenrechten en normen en waarden.

Mensen die voor het eerst de Valley bezoeken hebben zelden moeite dit unieke stukje te herkennen als Amerikaans, deels omdat het zowel een plaats is als een gemoedstoestand. Het is vernoemd naar een missie die in 1797 door de franciscaanse minderbroeders was opgericht, maar die in de afgelopen 100 jaar als achtergrond heeft gediend voor duizenden Hollywoodfilms en in de afgelopen halve eeuw van ontelbare tv-afleveringen, waardoor het in ieder geval onbewust bekend is bij miljoenen Amerikanen.

Voor vrienden en supporters van de Kerk staat het voor iets meer, een collectieve droom, aangedreven door de humanitaire en sociale rechtvaardigheidsmissies die een kenmerk zijn van de religie. Het is de nieuwe belichaming van een Kerk die de Valley 45 jaar geleden begon te dienen. Daarmee was ze de 57e nieuwe Ideale Scientology Kerk die op internationaal niveau in dienst werd genomen, en de 19e in het westen van de Verenigde Staten.

Openingsdag in de Scientology Kerk Valley
OPENINGSDAG Scientologen volgen de eerste cursussen die in hun nieuwe Kerk aangeboden worden.

De Kerk bestaat uit twee zandkleurige gebouwen die met elkaar verbonden zijn en die 8800 vierkante meter beslaan, de grootste plaatselijke Scientology Kerk in de Verenigde Staten en de op één na grootste ter wereld. De openhartigheid van de organisatie van de Kerk is een weerspiegeling van de Valley, niet alleen van een oase van gastvrijheid en beschaving, maar ook van juist die missie van de Kerk in de wereld, om een plek te zijn waar campagnes voor sociale verbetering en mensenrechten kunnen worden nagestreefd; om een plek te zijn waar andere non-profit en op geloof gebaseerde groeperingen hun activiteiten voor de gemeenschap kunnen verrichten.

Samenwerking met de gemeenschap
SAMENWERKING MET DE GEMEENSCHAP Op de Dag van de Humanitaire Hulp werden onbaatzuchtige filantropen geëerd door honderden Scientology Pastoraal Werkers, politieagenten en brandweermannen uit Los Angeles, het Leger des Heils en andere non-profitorganisaties.

Toevallig woonde de Grondlegger van Scientology L. Ron Hubbard, in de jaren 40 in het nabijgelegen Noord-Hollywood. Daar had hij een carrière als schrijver en gebruikte hij de principes van Dianetics om mensen te helpen – waaronder veel acteurs uit Hollywood. Zijn ervaringen in de Valley diende als materiaal voor zijn latere werken en viel samen met zijn dienst als speciaal agent van de politie van Los Angeles. Deze taak bracht hem naar een van de ruigste straten in het centrum van LA. “Het was daar”, zei hij in een lezing in 1952, “dat ik erachter kwam dat de crimineel valt op te lossen”.

De talrijke samenwerkingsverbanden van de Kerk met belangrijke gemeenschappen en hun leiders waren tijdens de feestelijke opening te zien. Onder de gastsprekers was Robert Green, adjunct-commissaris van het LAPD Valley Bureau. Die benadrukte de waarde van coöperatieve sociale optredens die gekenmerkt worden door “communicatie, respect en coöperatief uitgevoerde programma’s tussen de politie en maatschappelijke organisaties”. Green, die al bijna tien jaar met leden van de Kerk heeft samengewerkt, zei dat dergelijke optredens ervoor zorgen dat jongeren uit het criminele rechtssysteem blijven. “Toen ik het preventieve pad begon te bewandelen”, zei hij, “merkte ik dat ik zij aan zij liep met de Scientology Kerk”. En ben ik onder de indruk van jullie voortdurende toewijding om jullie mouwen op te stropen en een betere gemeenschap te bouwen.”

Hij was zo onder de indruk van de Feiten over Drugs seminars van de Kerk, dat de LAPD het programma uitbreidde naar een serie die ook de Feiten over Gangs en de Feiten over Huiselijk Geweld bevat. Hij noemde de resultaten dramatisch: “We hebben de koers van meer dan 25.000 levens in de Valley veranderd”.

Hij prees ook de interreligieuze relaties van de Kerk.

“Jullie dienen in grote mate als spil in het verenigen van de religieuze beweging die alternatieve oplossingen aanbiedt en steunt. Jullie smeden niet alleen een publiek vertrouwen, maar stellen ook onze toekomst veilig. Dat is wat ik nou ‘het geloof belichamen’ noem.”

ex17-valley-of-dreams-img-expansive-alt
ZEER AANWEZIG De Valley Kerk heeft een oppervlakte van 8800 vierkante meter en staat op 1,6 hectare. Het is een ruime toevoeging aan het Scientology universum van nieuwe Ideale Kerken.

De Valley taal

Partners prijzen de Scientology Kerk voor het verenigen van een beweging om een veilige en beveiligde San Fernando Valley te creëren.

Robert Green

Onze toekomst veiligstellen

“Ik heb nu bijna 10 jaar lang met leden van jullie Kerk samengewerkt. En vanaf de eerste dag ben ik onder de indruk van jullie voortdurende toewijding om een betere gemeenschap te bouwen. Ik zag dat jullie Feiten over Drugs seminars gaven in mijn politiebureau Mission en in die van Foothill, alsook in organisaties in de hele San Fernando Valley. Laten we eerlijk zijn, of je nu joods, katholiek, christelijk of scientoloog bent, we zijn hier allemaal om een betere gemeenschap te maken en ieders leven te verbeteren. Maar het feit is, dat de Scientology Kerk een leidende rol heeft ingenomen onder onze kerken. Jullie dienen in grote mate als spil in het verenigen van de religieuze beweging die alternatieve oplossingen aanbiedt en steunt. En jullie hebben dat samen met elk politiebureau van Valley gedaan. Jullie smeden niet alleen een publiek vertrouwen, maar stellen ook onze toekomst veilig. Dat is wat ik nou ‘het geloof belichamen’ noem.”

Nellie Barrientos

Weten wie je moet bellen

“Ik zal nooit het jaar vergeten dat ik een kerstfeest voor de kinderen die ik lesgeef moest organiseren. Dus belde ik de Scientology Kerk. Het vergde slechts één telefoontje en meer niet, en jullie nodigden ons uit voor een speciaal kerstfeest. Ik herinner me nog een jong meisje, van wie de vader werkloos was. Ik vroeg haar wat ze voor Kerstmis wilde hebben en ze zei: ‘dit jaar wil ik alleen maar bonen en tortilla’s’. Ze wist dat haar ouders nergens anders geld voor hadden. Dus toen dat kleine meisje haar cadeautjes van jullie Kerk zag, nou, toen begon ze te stralen van geluk. En nu zijn jullie jaarlijkse feesten beroemd geworden.”

Trevor Richmond

Altijd klaar staan om te helpen

“Mijn eerste ontmoeting met jullie Pastoraal Werkers was tijdens de aardbeving in Northridge. De Pastoraal Werkers waren er om de slachtoffers te helpen en aanvoerlijnen te organiseren. En je kon een Pastoraal Werker overal zien. Want daar waren jullie in die gele shirts, helder tussen al het puin, en jullie brachten essentiële middelen, waaronder ruim 40 vrachtwagenladingen met rantsoenen en 10 ton levensmiddelen. Dag in, dag uit, week in, week uit, met meer dan 10.000 uur aan vrijwilligerswerk hebben jullie jezelf toegewijd aan de stad en onze mensen. En daarvoor is Los Angeles de Scientology Kerk dankbaar.”

“Toen ik voor het eerst de 21 leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven las, ging er een licht bij me branden. Ik zag dat het parallel liep met het woord van God.”
Bisschop Franklin Harris

De weg naar een beter leven

“Toen ik voor het eerst de 21 leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven las, ging er een licht bij me branden. Ik zag dat het parallel liep met het woord van God. Het is de weg naar een beter leven voor ons allemaal! Ik nam De Weg naar een Gelukkig Leven mee naar mijn kerk. Ik las het voor van de kansel en ik vertelde mijn gemeente: ‘Neem één leefregel. Lees er gewoon één per dag. En wanneer je bij de 21e aankomt, zul je een grote verandering in je leven zien.’ De wereld van tegenwoordig heeft serieus behoefte aan een opleving. En in het aangezicht daarvan, pakken scientologen het allemaal op een grote schaal aan. Jullie hebben besloten dat we hiermee doorgaan tot ‘de hel bevriest’, en zelfs dan zullen we doorgaan op het ijs.”