CLEARWATER, FLORIDA / ORKAAN IRMA

Het zware werk doen

Schoonmaak met elektrische zaag
Schoonmaak met elektrische zaag Al snel nadat Irma voorbij getrokken was, waren de PW-hulpverleners overal. Ze verwijderden omgevallen bomen van daken, maakten stoepen vrij zodat inwoners toegang hadden tot hun huizen, deblokkeerden wegen voor vrachtwagens die de elektriciteit kwamen repareren, haalden rommel weg en voltooiden alles wat maar nodig was.

Op het moment dat de bloeddruk en de stemmen van TV-weermannen van Florida begonnen te stijgen in schaamteloze afwachting van de orkaan Irma, toen ze een kleine onbetekenende beweging maakte richting het noorden vanuit haar standplaats langs de Cubaanse kust, sprongen 500 kilometer verderop Pastoraal Werkers in actie in Clearwater.

SPAANPLAAT BESCHERMING
SPAANPLAAT BESCHERMING PW’s installeerden spaanplaten bij bedrijven in het centrum van Clearwater slechts enkele uren voordat Irma aankomt.

Water, ijs, gereedschappen, generatoren, hygiëne kits en eten werden besteld en verkregen van netwerken die opgezet waren om noodhulp te verlenen in Florida en de Verenigde Staten. Vier van de Scientology Kerk gebouwen, waaronder de statige Fort Harrison religieuze retraite, begonnen hun transformatie naar volledig ingerichte opvangcentra. Als een gebaar van onbaatzuchtige hulp voor de buren van de Kerk in Clearwater, spijkerde een team van PW klusjesmannen 750 spaanplaten vast, nadat ze op maat gemaakt waren, om winkelramen en deuren te beschermen. Daarmee stelden ze 56 bedrijven langs Cleveland Street, in het epicentrum van de stad, veilig.

SPAANPLAAT BESCHERMING
DE IJSMAN “KOME” De PW-vrachtauto’s leverden het enige ijs voor inwoners van Clearwater die geen elektriciteit hadden.

Een paar uur later, in de avond van zondag 10 september, na Napels en Fort Myers afgerost te hebben, passeert een groter-dan-de-staat Irma door west-centraal Florida naar het binnenland. Ze zuigt water voor zover het oog reikt op uit Tampa Bay en vernietigt alle steigers in de Indian River dwars door de hele staat tot in Rockledge, 225 kilometer ver weg. Met grote organisatie, energie en vastberadenheid, waren gele shirts plotseling overal in Irma’s spoor.

HET GELE-SHIRT LEGER
HET GELE-SHIRT LEGER Bataljons van PW’s trokken door Clearwater met harken en plastic zakken.

In Clearwater, toen het veilig was, verwijderden PW’s de spaanplaten van de winkelramen. Ze gingen van huis tot huis in de zwaarst getroffen gebieden en vroegen, “Wat heb je nodig?” en zorgden dan dat daarin werd voorzien – van het herstellen van ramen, het verwijderen van bomen van huizen en wegruimen van puin, tot het opharken van zeewier van Clearwater Beach, het leveren van ijs en het verschaffen van warme maaltijden elke dag voor inwoners van Noord Greenwood die dagenlang zonder elektriciteit zaten. Vermoeide PW’s werden vergezeld door de PW’s van andere Kerken om snelle, veilige, georganiseerde en in sommige gevallen levensreddende diensten te verlenen – hier in de stad van het hoofdkwartier van de Kerk, net als in gemeenschappen over de hele wereld.