Een baken van hoop. De waarheid spreken
DE WAARHEID SPREKENDrugsvrije Wereld Colombia brengt haar boodschap en De Feiten over Drugs boekjes naar militaire eenheden in het hele land. Het publiek, mensen die aan de frontlinies staan van Colombia’s oorlog tegen drugs, luisterde met volle aandacht.

INTERNATIONAAL

Een baken van hoop

Drugsvrij Baja
DRUGSVRIJ BAJA Burgemeester van Los Barriles, Francis Olachea en Jan Storey (boven, van links naar rechts) houden een Feiten Over Drugs trainingsseminar voor leraren.

Voordat Drugsvrije Wereld haar werk begon, had Colombia geen nationaal drugspreventieprogramma. Het was een ernstig probleem, omdat volgens de Minister van Justitie, elk jaar 640 ton marihuana wordt gebruikt in Colombia en ongeveer 30 procent van die oogst wordt uitgevoerd.

De vrijwilligers van Drugsvrije Wereld hebben Colombianen het drugspreventieprogramma gegeven dat ze nodig hebben. Ze hebben sinds het programma in 2006 gestart werd eraan gewerkt om het bewustzijn van drugs en het drugsvrij denken onder Colombianen te verhogen. Het ging niet alleen over de gevaren en vernietiging die door illegale drugs worden veroorzaakt, maar het richtte zich ook op de verwoesting die het gevolg is van alcoholverslaving.

Echte drugsvoorlichting
ECHTE DRUGSVOORLICHTING Het Feiten over Drugs curriculum is in meer dan 230 scholen in Baja California Sur geïntroduceerd.
Les na les
LES NA LES Studenten in de stad Miraflores krijgen de Feiten over Drugs.

Sinds ze het voortouw hebben genomen in het opleiden van mensen met Drugsvrije Wereld, zijn er belangrijke vorderingen gemaakt om de informatie in scholen, universiteiten, gemeenschappen en met name de strijdkrachten te krijgen, die allemaal de boodschap hebben omarmd. “Wij werken hier in het hol van de leeuw”, zei Ingrida Lingyte, een programmaleider. “Ik weet dat ik levens verander, de koers van vele jongeren verander en dat het letterlijk levens redt.”

Een soortgelijk verhaal vindt er in Baja California Sur plaats, het zuiden van de Mexicaanse staat op het Baja schiereiland, waar inwoners binnen de invloedssfeer liggen van ’s werelds meest vraatzuchtig gebruiker van illegale drugs – de Verenigde Staten. Dat heeft geleid tot een jarenlange plaag in dit land door drugshandel en verslavingsproblemen.

Maar er is een sprankje hoop gekomen met de binnenkomst van de Foundation for a Drug-Free World. Haar programma’s worden in scholen over de hele staat aangeboden. In feite is de invoering van het De Feiten over Drugs curriculum tot nu toe het grootste samenwerkingsverband tussen de stichting en een partner.

Toen het nieuwe schooljaar in de herfst van 2017 begon leverde de Stichting, gratis, bijna 3000 pakketten met materialen voor docenten en hun 40.000 leerlingen in 230 scholen.